Kullanıcı

Şifre :
    Güvenlik Kodu :

14 Mayıs Mesajı - 13.07.2006

Bu yıl bilimsel Eczacılığın 167. yıldönümünü kutluyoruz. Tüm eczacılarımızın “Eczacılık Günü” nü birlik ve dayanışma içinde aydınlık yarınlara kavuşmak dileği ile kutluyorum.

Bu yıl Bayramımızı, kurum protokollerindeki değişiklikler ve kademeli iskonto uygulamasına geçiş nedeni ile yoğun bir gündemde kutlamak zorunda kaldık.

2005 Yılından bu güne yaşadığımız sürekli değişimler ve karşılaştığımız çoğu zaman haksız kesintiler nedeni ile her yeni uygulama meslektaşlarımızda haklı olarak büyük tedirginlikler yaşatmaya başladı. Ancak, bu değişimleri mesleğimize kazanımlar kazandıracak boyutlara yönlendirmek de bize düşmektedir.

Bunu hayata geçirebilmemiz için; toplumun sosyal lideri olma sıfatını kazanmış, dürüst, etik, birbiriyle rekabet değil dayanışma içinde olan, kazandığı her kuruşa alın teri, göz nuru akıtmış ve akıtan halk sağlığının temel direği konumunda olduğumuzu unutmamız ve unutturmamız gerekmektedir.

Meslektaşlarımız katılımcılığını ve örgütsel bilincini en üst düzeyde tutmalı, sadece yakınan ya da izleyen değil, müdahale eden ve yönlendiren güçlü bir taban niteliğini, sektörün tüm kesimlerine hissettirmelidir. Bir oda, bir birlik, bir örgüt ancak üyesinin katılımcılığı oranında güçlü, üyesinin refleksi oranında atik ve üyesinin beklentileri oranında yaratıcı olabilir.

Mesleki geçmişimiz de “Her karanlığın ardından güneş doğar” sözünü doğrular nitelikte. Hatırladığınız veya duyduğunuz gibi; 1970’ lerin sonlarında, eczanelerin birbirine eşit olmayan şartlarda ve eczacının mesleki onurunu zedeleyen uygulamalarla ilaç almaya zorlanması sonucu, eczacılar kendi ekonomik birlikteliklerini oluşturmaya ve zorlu piyasa koşullarında eşitlik ve dayanışma ilkelerine sıkı sıkıya bağlı kalarak, birbirine omuz vermeye destek olmaya karar verdiler. Bu ayrıca; ilacı bilen, ilacı üreten, ilacı hastaya sunan, ilacın gerçek sorumlularının ilacın olduğu her yerde olma görevinin de bir sonucuydu. Bu iki etken, dönemin Eczacı Odalarının kooperatifçilik projesini ortaya çıkardı. Artık eczacılar, eşitsiz şartların dayatılmasına ve ilacı sadece kutu olarak gören ticari zihniyete karşı daha güçlüydüler. Halen bu gücümüze sahibiz ve kooperatiflerimize sahip çıktığımız sürece de sahip olmaya devam edeceğimiz.

Emeğinize ve yüreğinize sağlık. Nice yıllara…

Ecz. Özgür ÖZEL

29. Bölge Manisa