Kullanıcı

Şifre :
    Güvenlik Kodu :

Dünya Kooperatifçilik Günü - 21.12.2006

Sosyal bir oluşum olan kooperatifçilik, 21 Aralık 1844 tarihinde ilk kez İngiltere’de kuruldu.Osmanlıda ise ilk kooperatif, Mithat Paşa tarafından 1863 yılında “Memleket Sandığı” adı ile kurulmuştur. İyi sonuçları görülünce, 1867 yılında yaygınlaştırılmasına karar verildi. Bu sandıklarda çiftçilerin ürettiği mallar satılır, elde edilen para o çiftçinin sermayesi olarak sandığa yatırılırdı.

Cumhuriyet döneminin ilk kooperatifi ise, 30 Haziran 1925 de kurulan ve ilk ortaklarından biri Mustafa Kemal ATATÜRK olan “Tarım Kredi Kooperatifi” dir.

Kooperatifler, demokratik işletme kuruluşlarıdır. Kooperatiflerde temel amaç kâr değil, işbirliği ve dayanışmadır. Kooperatiflerin temelinde barış oluşumunun geliştirilmesi için tasarlanmış bir değerler ve prensipler dizisi yer almaktadır. Dayanışma,demokrasi ve eşitlik gibi değerler, dünyada milyonlarca kişinin daha güvenli bir ekonomik gelecek aracılığıyla sosyal uyum sağlamasına yardımcı oldu.

27 yıl önce ecza kooperatiflerini kuranlar bunu sadece, ilaç simsarlarına karşı daha güçlü durmak için, ya da daha yetkin bir ticari sınıf haline gelmek için yapmadılar. Belli bir sosyal sorumluluk anlayışı ve bilinciyle atılmış stratejik bir adımdı kooperatif. Bu stratejiyi kuranlar, çok iyi biliyorlardı ki; ekonomisine hükmedemediğiniz bir yapının politikasına da hükmedemezsiniz. Ve yine çok iyi biliyorlardı ki; ilacı bilen, üreten ve hastaya sunan ilacın gerçek sahipleri, ilacın olduğu her yerde olmalıydılar.

Kooperatifler sadece üyesi olan meslektaşlarımıza değil, olmayanlara da önemli katkılar sağladı ve sağlamaya da devam ediyor. Özgür eczacı sermayesine sahip, gücünün farkında, bu gücün bireysellikten değil, birliktelikten kaynaklandığına inanmış, teknolojik olanakları iyi kullanarak, birbiriyle ve kooperatifiyle sıkı dayanışma içindeki eczacılar, dünü olduğu gibi yarını da şekillendirecektir.

Kooperatifler birlik ruhumuzun kaleleridir. Yeni dünya düzeni adı altında dayatılan acımasız şartlarla, tek basına savaşmak yerine hep birlikte çalışmanın ,üretmenin ve tehditlerden korunmanın gereğine inananlar, yürüyüşlerini hep birlikte sürdürüyorlar. Her gün yeni dostlar katılıyor aralarına ve hergün bir öncekine göre daha güvenle yürüyorlar yarınlara.

Bu uzun, zorlu ama onurlu yürüyüşümüzü başlatanlara ve sürdürenlere selam olsun.

Ecz. Özgür ÖZEL

Haber okuma sayısı: 3311